logowitruslandwebDe naam Tsjerkin staat voor Tsjernobyl-kinderen. Tsjerkin is een Deventer organisatie die is opgericht in 1994. Zij verleent hulp in Tsjernobyl-rampgebied in Wit-Rusland, en wel speciaal in de regio Krasnopolje, op ongeveer 2000 kilometer van Deventer.

In dat gebied werden na de kernramp in Tsjernobyl in 1986 meer dan 60 dorpen en dorpjes geëvacueerd en afgebroken. Het dorp Krasnopolje zelf ligt net buiten deze geëvacueerde “zone”, zoals de bewoners het gebied zelf noemen.

Tsjerkin verleent materiële steun aan drie instellingen in Krasnopolje: de kinderafdeling van het ziekenhuis, het kindertehuis en de opvangvoorziening voor gehandicapte kinderen. Daarnaast organiseert Tsjerkin nog de zogenaamde kindergezondheidsreizen.

Om de twee jaar komt een groep van 30 kinderen uit Krasnopolje en omliggende dorpjes voor een periode van zes weken naar Deventer. De kinderen verblijven dan bij gastgezinnen in een gezonde en schone omgeving, krijgen gezond voedsel en zijn even weg van hun alledaagse problemen. Kortom: ze kunnen genieten en gewoon weer even helemaal kind zijn.

In 2006 vond de kinderreis plaats van 19 april t/m 31 mei. De kinderen varieerden in de leeftijd van 9 t/m 11 jaar. Tijdens hun verblijf in Deventer kregen ze les van drie meegereisde leerkrachten op de openbare daltonschool Het Roessink in Colmschate. Daarnaast verzorgde Tsjerkin uiteraard een programma met leuke activiteiten en educatieve uitstapjes.

Na zes weken in Deventer en omstreken de kinderen met de camera intensief te hebben gevolgd, reis ik mee om ze weer thuis af te leveren in Krasnopolje. We (Lilian, mijn echtgenote, reist ook mee) zijn daar drie avonden en nachten te gast bij één van de gezinnen.